Egészségnap 2024

Egészségnap az alsósoknál

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megrendeztük iskolánkban az Egészségnapot. E napnak az a célja, hogy tanulóinknak ötleteket, mintákat nyújtsunk az egészséges életmód megvalósításához.

Napindítóként egy zenés, táncos tornán vettünk részt Miskolczi Adrienn tánctanárunk irányításával.

A torna után az alsósok és a felsősök is négy-négy állomáson vettek részt, forgószínpadszerűen. Az előadók színes, interaktív előadásokkal várták a gyerekeket.

Első állomásunkon Cékla kutya varázsolt el minket. Cékla jól képzett, jól nevelt, szocializált kutyalány, aki igaz barátnak bizonyult első látásra. Gazdájától, Noémitől rengeteg fontos információt tudtunk meg a felelős kutyatartásról. A végén egy tesztet kellett kitölteniük a gyerekeknek, és ebben a negyedikesek nyújtották a legjobb teljesítményt, ők kapták jutalmul Cékla kutya mesefüzetét. Ezúton szeretnénk megköszönni a szülőknek azt a rengeteg felajánlást, amelyeket a kutyamenhelynek adományoztak.

A következő helyszínen a természet adta gyógynövényekhez, gombákhoz kerültünk közelebb. Székely Eszter bemutatta közvetlen környezetünk legfontosabb gyógynövényeit, amelyek használatával orvosolni tudjuk kisebb betegségeinket. Ezután a gombák világába kalauzolt el bennünket, amelyek se a növények, se az állatok csoportjába nem tartoznak, mégis fontosak számunkra. Megtudtuk azt is, hogy minden gyógynövénynek és gombának van egy hasonmása, ami mérgező. Eszter felhívta a figyelmünket, miről ismerjük meg a hasonmásokat. A program második felében a gyerekek interaktív feladatokon keresztül adtak számot tudásukról. Igazán hasznos és érdekes volt ez az előadás.

Ezután iskolánk egykori tanulóját, Horváth Sziszit és a lovait látogattuk meg, ők már évek óta állandó vendégeink. Öröm látni a mosolygós, boldog gyermekarcokat, amikor felülnek a nyeregbe és önfeledten élvezik a lovaglást. Lehetőségük volt még a gyerekeknek nyuszit, pacit simogatni és megfigyelni, hogyan vezetik fel a lovakat a lószállító autóra. Sziszitől azt is megtanulhatták a diákok, hogy az állatokkal való foglalkozás segít az embernek megőrizni mentális és fizikai frissességét egyaránt.

Az utolsó programunk fő színtere a közlekedés volt. A kerékpárral érkező gyerekek Csaba bácsi vezetésével letekertek a tóhoz és vissza, így is gyakorolva a kerékpáros közlekedés szabályait. A többi alsós osztály pedig egy akadálypályán tesztelhette egyensúlyérzékét és kerékpártudását. A nap végén az iskolában maradó néhány tanulóval megtekintettük a rendőrautót, kipróbáltuk a hang- és fényjelzéseket, valamint a bilincselést.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a kiváló előadóknak, akik tevékenységükkel emelték a rendezvény színvonalát. További munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk!

Boros Szilárdné

Egészségnap a felsősöknél

Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően idén is csatlakoztunk a Fenntarthatósági témahét programjaihoz. Online közvetítésben ugyan nem, de felvételről a 7. és 8. osztályosokkal most is megtekintettük Áder János volt köztársasági elnök úr tanóráját. A témahét programjaihoz igazítva rendeztük meg Egészségnapunkat is. Miért éppen a Fenntarthatósági témahéten tartjuk ezt a napot? Talán azért, mert egészségünk megőrzésével szorosan összefügg a környezetünk egészsége, védelme, egyik a másik nélkül nem létezik.

A felső tagozatosok is 4 csoportban vettek részt a nap programjaiban.  A foglalkozások egy bevezető „reggeli torna” után kezdődtek. Az átmozgatást köszönjük Miskolczi Adrienn tanárnőnek!

A Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai előadásukban két fő témát érintettek. Kiderült a beszélgetésből, hogy a mi diákjaink is nagyon sok időt töltenek az interneten, a közösségi oldalakon, amelynek veszélyeiről, a problémák megoldásának lehetőségeiről hallhattunk.
A gyerekek kicsit felfrissíthették ismereteiket a közúti kerékpározás szabályairól is. Nagyon hasznos volt ez annál is inkább, mert diákjaink nagy része ezzel a közlekedési eszközzel jár iskolába, valamint a szabadidő eltöltésének, a napi sporttevékenységnek is egyik fő formája a kerékpározás.

Nem először látogatott iskolánkba Karvay Sándor, aki születése óta vak. Mesélt arról, milyen eszközök segítségével sikerül hétköznapi problémáit megoldania. Gyermekeink is kipróbálták, milyen fehér bottal közlekedni, csörgőlabdával játszani. Úgy gondolom, hogy látóként is sokat tanulhattunk tőle a küzdésről, az élet szeretetéről, a fogyatékossággal élők és önmagunk elfogadásáról.

A harmadik helyszín beiktatásának is volt oka: gyermekeink is hallottak az iskolákban, futballpályákon történt halálesetekről. Bőgér Anikó doktornő elmondta, hogy sokszor azért nem vállalják az emberek a segítségnyújtást a bajba jutottnak, mert félnek, hogy még nagyobb gondot okoznak. A doktornő segítségével gyermekeink megtanulhatták, hogy mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerülünk. Gyakorlatban kipróbálták az újraélesztést, a mellkaskompresszió helyes alkalmazását, valamint a hordozható defibrillátor kezelését, megtanulták egymást stabil oldalfekvéses helyzetbe hozni.

2024-ben a WHO jelmondata „Az én egészségem, az én jogom”. Jónás Marietta tanárnő előadásában bemutatta, hogy a világon nagyon sok embernek hiába joga, csak nehezen, vagy nem is jut egészséges ivóvízhez. Az interaktív előadáshoz kapcsolódó feladatok megoldása során kiderült, gyermekeinket nagyon is megérintette, mennyi minden nem működne, mennyi szépséggel lennénk szegényebbek az éltető víz nélkül. Milyen gazdagok vagyunk mi itt Magyarországon, mert nekünk van belőle elég, és milyen fontos feladatunk takarékoskodni vele, vigyázni a tisztaságára.

Az Egészségnap célja minden évben az egészséges életmódra nevelés, amely hozzásegíti a tanulókat az egészséges testi és lelki állapot örömteli megéléséhez. Idei programjaink is ezt a célt szolgálták: tegyünk többet saját, mások és a bolygónk egészségéért! Köszönjük előadóinknak, hogy időt, energiát áldoztak ránk, tapasztalatot, tudást, élményt nyújtottak. További munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánunk!

Belovai Gabriella tanárnő

Az egészségnapról készült képeket itt lehet megtekinteni.

Köszönjük Kalocsai Enikő tanárnőnek a képeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük