Fenntarthatósági témahét programjai

A legtöbb iskolához hasonlóan a Szentgyörgyi is részt vett a fenntarthatósági témahéten a következő programokkal.

A Föld Napja

Iskolánkban április 21-én Greman Andrea tanárnő tartott előadást a Föld Napjáról. Ennek keretében egy magyar együttes zenéjével színesített kisfilmet néztünk meg, majd egy interaktív formában szervezett prezentáció került levetítésre, aminek vezérgondolata a meglévő környezet szépségeinek, sokszínűségének bemutatása volt. Ennek törékenységére hívtuk fel a figyelmet az emberi tevékenységek káros hatásainak kiemelésével. Hangsúlyoztuk a levegő, a víz szennyezettségének mértékét, a környezetünkre gyakorolt hatását, károkozást az emberek, állatok életkörülményeiben. Bemutattuk a természet változását, a gleccserek olvadását, élőhelyek csökkenését.

Természetesen a változás lehetősége a jelenlegi fiatalság kezében van, a szelektív hulladékgyűjtéssel, környezetkímélő életvitellel reméljük megállítható, visszafordíthatók e riasztó jelenségek.

Mindezt a napi gyakorlatba átültetve, a rajzszakkörösök egy csodaszép “feladat fát” festettek az emeleti folyosó falára, ahol a tanulók vállalásokat tehettek a környezetvédelem érdekében. Akik a tevékenységek megtörténtét fotóval igazolják a tanév végéig, jutalomban részesülnek.

A hét során egy ásvány és kőzet kiállítás színesítette a mindennapokat, amit a folyosói üvegszekrényben rendeztünk be.

Egészségnap

Iskolánkban immár hagyománnyá vált az Egészségnap megrendezése. Ennek a napnak a célja az egészséges életmódra nevelés, amely hozzásegíti a tanulókat az egészséges testi és lelki állapot örömteli megéléséhez. Egy egészségnap akkor a legeredményesebb, ha ösztönzi a résztvevőket a helyes táplálkozásra, mozgásra, az egészségvédelem fontosságára. Miért éppen a Fenntarthatósági témahéten tartjuk ezt a napot? Az egészségünk megőrzésével szorosan összefügg a környezetünk egészsége, védelme.

Napindítóként egy táncos tornán vettünk részt Miskolczi Adrienn tánctanárunk segítségével.

A reggeli torna után Pápai Erika kutyatréner jóvoltából két csodálatos fekete labrador retriever kutyust ismerhettünk meg, akik főleg a személykeresésben jeleskednek. Boni és Kira teljesen levette a lábáról a közönséget. Nem győzték bezsebelni a sok simogatást a gyerekektől. Erika beszélt a felelős állattartásról, és ízelítőt nyújtott néhány kutyás sportból is.

A nap további részében több helyszínen folytak az előadások. Az alsósok és a felsősök is 4-4 állomáson vettek részt forgószínpad-szerűen.  

Az alsósok az egyik állomáson Horváth Szilvia lovaival találkozhattak. Sziszi elmondta, hogy a lovak is sokat segíthetnek nekünk fizikai és mentális egészségünk megőrzésében. A gyerekek boldogan csutakolták, kefélgették a pacikat, majd a bátrabbak nyeregbe pattantak és tettek egy-egy kört. A pónik egész délelőtt élvezték a szeretgetést, simogatást.

Egy következő állomásra a rendőrséget vártuk, akik sajnos technikai okok miatt késve érkeztek. Ezt a kis problémát kiválóan korrigálta két ügyes kollégánk, Józsa Csaba és Paulínyi János, akik közlekedési akadálypályát építettek, és ügyességi versenyt rendeztek tanulóinknak. A rendőrség jóvoltából láthatósági eszközöket kaptak a legügyesebb nebulók.

Ezután egy nagyon csinos és tehetséges fiatal hölgy előadását hallgathattuk arról, hogy „Mindenki képes, csak másképp!” Ő Lengyel Zsófia Éva, aki látássérült, de annyi mindent csinál, olyan sok mindenhez ért, hogy irigylésre méltó. Mesélt arról, hogy a gimnáziumi évei végén már fehér bottal közlekedett, de ma már a modern technika segítségével a telefonja felolvassa az üzeneteit, órája hangosan közli az időt. Sok hátránya származott a betegségéből és voltak nehéz pillanatai, de ő soha nem adta fel és minden nehézségből előnyt kovácsolt. Versenyszerűen sportolt, úszott, futott, kerékpározott. Diplomát szerzett és küldetésének tartja az érzékenyítést, hogy azoknak is elmondja, milyen nem látni, akik bele sem gondolnak. Hű segítőtársát, Mokkát is magával hozta, aki vakvezető kutya és nagyban megkönnyíti Zsófia életét. Úgy gondolom, látóként is sokat tanulhatunk ettől a fantasztikus lánytól.

Az utolsó állomáson a diákok kiélhették kreatív képességeiket és elmélyülhettek az alkotásban. Kalocsai Enikő művésztanár segítségével só-liszt gyurma és termések felhasználásával készítettek anyák napi ajándékokat. Örömmel láttuk, amint a szorgos kis kezek között megszülettek a szebbnél-szebb ajándékok.

Az alkotás örömén túl arra is jó volt ez az óra, hogy a gyerekek megismerkedtek a kukorica, búza, tritikálé, napraforgó és egyéb magokkal.

Boros Szilárdné tanító

Felsősök az egészségnapon

A programsorozat részeként 4 állomásos ismeretszerző előadásokat szerveztünk a fiataloknak. Ennek keretében Szabó Béla irányításával az egészséges testtartásról, helyes cipőválasztásról és a mozgás fontosságáról beszélgettek.

Egy másik előadáson a fiatalokat veszélyeztető dohányzás hatásairól, következményeiről NMKH népegészségügyi osztályának munkatársai tartottak tájékoztatót. Az előadás része volt a dohányzás szövődményeit bemutató bábu, amin a várható elváltozásokat nézték meg a gyerekek.

A következő helyszínen a dohányzásellenes témakört folytatták a tanulók. A cikiacigi.hu oldalon online feladatokat oldottak meg, játokokkal és kisfilmekkel ismerkedhettek meg a tanulók.

A negyedik témakörben Patkós Fruzsina dietetikus játékos formában hívta fel a figyelmet a helyes étkezési szokásokra, a mennyiségi és minőségi kritériumok fontosságára.

Reméljük maradandó ismereteket szereztek tanulóink, amiket a jövőben tudatosan alkalmaznak mindennapjaikban.

Greman Andrea tanárnő

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a kiváló előadóknak, akik ránk szánták idejüket, energiájukat és tevékenységükkel emelték a rendezvény színvonalát. Munkájukhoz további sok sikereket és jó egészséget kívánunk!

Az egészségnapon készített képeket itt lehet megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük