Két rendhagyó óra a pályaválasztás jegyében

Nyolcadikos tanulóink számára egyre közeledik azaz idő, amikor meg kell írniuk a felvételi dolgozatukat, majd rövid időn belül dönteniük kell arról, hogy melyik középiskolában szeretnének továbbtanulni. Hogy egy kis segítséget nyújtsunk számukra ebben a fontos döntésben, meghívtuk hozzájuk iskolánk egykori diákját, dr. Józsa Viktort, – aki a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai tanszékének docense, – hogy tartson számukra egy ismeretterjesztő előadást a gépészmérnöki szakma elsősorban repüléssel foglakozó ágáról.

Először egy általa tervezett műholdat adott a tanulók kezébe, és elmesélte, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelnie egy ilyen eszköznek ahhoz, hogy teljesíteni tudja küldetését. Majd egy még látványosabb eszköz került az asztalra, egy MÍG – 23-as repülő sugárhajtómű indító hajtóműve. A közel 20 kilós szerkezetet a tanulók egy csoportja az utolsó csavarig szétszerelte, majd egy másik csoport mérnöki precizitással szerelte össze.

A második órában pedig már az iskola udvarán rendkívül látványos kísérlettel mutatta be, hogy hogyan lövik fel a rakétákat, milyen törvényszerűségek játszódnak le ennek a folyamatnak a kivitelezésében.

Szeretném köszönetemet kifejezni Józsa Viktornak a látványos előadásért. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy lesz olyan diákunk, aki ebbe az irányba szeretne továbbtanulni, neki még lesz lehetősége arra, hogy a műegyetem laboratóriumában folytasson további kísérleteket.

Köszönjük Józsa Csaba tanárúrnak, hogy megszervezte a bemutatót!

A bemutatón készített felvételeket itt lehet megtekinteni:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük