Látogatás a Knaus-Tabbert Kft-nél

Az idei pályaorientációs napon egy csapattal a Nagyorosziban található lakókocsigyárat látogattuk meg. A gyerekek nevében is mondhatom, hogy nagyon jó élményben volt részünk, már régen csodálkoztam rá ennyire a gyártás világára.

Első meglepetés az volt, hogy ebben a gyárban – ami Diósjenőtől csak pár kilométerre található – 1500 ember dolgozik, és ennek eredményeként kb. napi 60 lakóautó jön le a szalagról. A másik érdekesség az volt, hogy a lakóautók berendezését nemcsak itt rakják össze, hanem itt is gyártják le. „Idegenvezetőnk” Hauszmann Gábor úr végig kalauzolt minket az egész gyártási folyamaton, kezdve a beépítendő elemek elkészítésétől egészen a kész lakóautóig. Láthattuk, hogyan préselik össze a fából és hungarocellből készült elemeket, hogyan vágják ki belőle a formát a CNC gépek, hogyan festik és matricázzák fel az elkészült elemeket, stb. Lenyűgöző volt látni a precizitást, ahogyan minden elkészült alkatrésznek meg volt a helye, mint egy óriási Legóban, csak itt még a Lego alkatrészeket is le kell gyártani. A gyerekek talán azon ámultak a legjobban, hogy mekkora gyárban folyik a munka. Volt olyan csarnok, ahol a gyártósor 250 méter hosszú volt. Olyan távolságokról beszélünk, amit a munkatársak „céges” kerékpárokkal küzdenek le. Nevettek is a gyerekek, hogy a kamionok, traktorok, kisebb-nagyobb targoncák mellett biciklikkel süvítenek a dolgozók a sorok között.

A pályaorientáció szempontjából különféle szakmákban és szinteken lehet elhelyezkedni a Knaus-Tabbert Kft-ben. Dolgoznak itt betanított munkások, szerelők, asztalosok, varrónők, présgép és CNC kezelők, programozók, valamint az őket kiszolgáló logisztikusok, személyügyisek és bérszámfejtők. Rajtuk kívül szükség van még ezen szakmacsoportok ellenőrzésére, és a közép- és felső vezetőkre, akik irányítják a termelést. Karrier szempontjából tehát lehet miből választani.

Ezúton is köszönjük Hauszmann Gábor úrnak a látogatás lehetőségét, és az informatív körbevezetést a gyárban.

Sok jó szakembert kívánunk a gyárba… közöttük talán majd egy-két tanítványunkat is.

Berki Péter kisérő pedagógus

A gyárban készült képeket itt lehet megtekinteni.