Lehetetlennek tűnő küldetés: vaskarikából fa, avagy iskolafásítás 2021

Igazgatóságom kezdetén az egyik első teendőm az volt, hogy az iskola Börzsönyi úti kiskertjében rendet tegyünk. Az önkormányzati és a technikai dolgozók komoly segítségével terepet rendeztünk: kivágtuk azokat az elhanyagolt (és rendkívül rossz helyre ültetett) tujákat és fákat, amik kárt tettek az épületben, és takarták a kilátást. Sokan bíráltak ezért a „pusztításért”, de ők nem látták az összetört cserepeket és a falevéltől eldugult ereszcsatornákat. Ráadásul az energetikai beruházás során beszigetelt és leszínezett homlokzatot sem lett volna jó ötlet ezekkel a növényekkel tönkretenni. Sajnos 2019 őszén már kifutottunk a faültetési szezonból, ezért 2020-ra halasztottuk azt. Akkor még senki sem gondolta, hogy a koronavírus helyzet még a faültetésbe is bele tud szólni. Tavaly ősszel ugyanis szinte minden faiskola be volt zárva, vagy csak aranyáron lehetett díszfákat beszerezni. Az önkormányzattal együttműködve fásítási pályázatot is adtunk be, de sajnos ez sem vezetett eredményre.

A többévi próbálkozás után idén végre minden összeállt: a Diákönkormányzat vasgyűjtéséből befolyt összegből és az SZMK támogatásából – amit ezúton is nagyon köszönünk – sikerült díszfákat vásárolni. Mi ez, ha nem igazi újrahasznosítás: a hulladékvas árából fát vásároltunk!

Komoly előkészítés volt a fa kiválasztásában is: olyan fajta kellett, ami nem nő nagyra, és később nem bántja az épületet, de nagy árnyékot ad, nincs ehetőnek tűnő termése, nem mérgező, nem gyűlnek rá a csípős rovarok… és még jól is néz ki. Hosszas válogatás után végül a gömb szivarfa mellett döntöttünk.

Egy keddi napon végül sikerült elültetni a fákat, amiben az egész iskola részt vett. Igazi közösségépítő program volt, ahol mindenki kivette egy kicsit (vagy nagyon) a részét a munkából! Minden osztálynak jutott egy fa, amit az osztályfőnök vezetésével ültetett el. Öröm volt látni, hogy a nagyobb tanulók (7-8. osztályosok) segítettek a kisebb gyerekeknek.

Nagyon köszönöm a lelkes gyerekeknek és kollégáknak az aktív részvételt!

A faültetés képeit itt lehet megtekinteni.

Berki Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük