Március idusán

Iskolánkban is megemlékeztünk a 175 évvel ezelőtti eseményekről.

Köszönjük Boros Szilárdné Marika néninek és a 3. osztályosoknak a csodálatos műsort!

A műsoron készült képek és videók itt tekinthetőek meg.

A községi ünnepségen is előadtuk a műsor egy részletét, amiről ezt írták:

https://diosjeno.hu/2023/03/15/konnyek-kozott/
Köszönő sorok egy szülő tollából:

Minden évben megemlékezünk  az 1848-49-es Szabadságharc eseményeiről, minden évben készülődik egy iskolai osztály is… de az idei nekünk valahogy más volt…

Egy maréknyi – különböző nehézségekkel küzdő – harmadikos gyermek vállalata az ünnepélyre való felkészülést: otthoni és iskolai gyakorlások sokasága, napokon keresztül. Kitartó osztályfőnöki, pedagógusi munka, hisz minden szereplő gyermeknek máshol kell segíteni,  össze kell őket hangolni, és egyben kell az egész műsornak jól alakulnia. Legyen történelmileg hű és pontos, minden hallgató számára érthető és követhető. A szöveg, a kiejtés, a hangsúly, a ruházat, a kiegészítők és a zene (a zenei aláfestések) az énekhangok; mind-mind fontos elem, amire oda kell figyelni.

Igazgató úr, Péter bácsi figyeli a műsor alakulását, a gyerekek igyekezetét és a befektetett pedagógusi munkát. Eljött a próbák azon pillanata, amikor a műsor összeállni látszik. Mindenki tudja a szöveget, a sorrendet… de valami nem a “legjobb”, valami hiányzik. Ekkor vált a műsor és minden szereplő a Miénkké, ugyanis igazgató úr is gyakorlásba kezdett, szöveget és kottát tanult, hogy gitárral tudja kísérni az éneket. Majd eljött az utolsó próba, ahol minden és mindenki a helyére került.

Amikor a műsort láttam és hallottam, ez a mondta fogalmazódott meg bennem: Ők a Mieink, ez a műsor a Miénk! Hogy miért éreztem ezt? Azért, mert ez a maroknyi gyermek a két pedagógussal maga mellett egy csapattá vált, egymás hangját támogatva énekelték büszkén: “Jó magyar vagyok!” Együtt!

Egy “jó” pedagógus – legyen osztályfőnök vagy igazgató – akkor válik iskolája “jó” tagjává, amikor úgy áll a tanulók mellé, hogy végül igazi közösséget alkotnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük