Robotika a Szentgyörgyiben

#VándoRobotProgram #Abacusan #GEDigital #ArTeCRobotist #robotika #programozás #algoritmizálás

Az új nemzeti alaptanterv a mi iskolánknak is feladata a leckét, hiszen az 5. évfolyamon most induló digitális kultúra nevű tantárgy tananyagának 1/3-át az algoritmizálás, a programozás és a robotika témaköre fedi le, amihez azonban eszközöket nem kaptunk. Így az online platformok mellett kerestük azokat a lehetőségeket, amikkel érdekesebbé, kézzel foghatóbbá tehetjük ezen témakörök tanítását. Így találtunk rá az Abacusan VándoRobot Programra, amely azzal a céllal jött létre, hogy minél több tanuló megismerkedhessen a programozással, a robotika világával.

ArTeC Robotist konstrukciós készlet

A program ötletgazdája, megvalósítója és koordinátora az Abacusan Stúdió Nonprofit Kft, a támogató közreműködője pedig a GE Digital Hungary és a GE Healthcare. Iskolánk októberben sikeresen pályázott, így beválasztották a program 2020 őszi időszakába. Ennek keretében 10 tanítási hétre 6 db ArTeC Robotist elemekből összeállított Scratch programozói környezetben programozható robotika és konstrukciós csomagot kaptunk. Az eszközkészlet a színes és jól variálható építőelemek, blokkok mellett DC motorokat, nyomásérzékelőket, LED-eket, hangszórókat, valamint fény, hang és IR-érzékelőket is tartalmaz. A készlet tökéletesen alkalmas egyszerűbb és összetettebb hétköznapi problémák szimulálására, megoldására. A program nagy előnye, hogy az eszközök mellett szakmai és módszertani támogatást, valamint a foglalkozásokat vezető pedagógusnak továbbképzéseket és folyamatos mentorálást biztosítanak.

Informatika szakkörön és tanítási órákon ismerkednek a tanulók a roboteszközökkel.

Iskolánk a program tematikáját elsősorban szakköri és tanítási órákon tervezi megvalósítani. Célunk, hogy minél több tanulónknak felkeltsük az érdeklődését a programozás, a robotika iránt, mindezt játékosan, élményszerűen. Elért eredményeinket, tapasztalatainkat szeretnénk majd megosztani másokkal is.

Ezúton is köszönjük az Abacusan Stúdió vezetőinek és Böröcz Léda informatika tanárunknak, hogy a mi iskolánk is részese lehet ennek a nagyszerű programnak.

Az őszi nevelési értekezletünkön a kollégák is nagy érdeklődéssel fogadták az ArTeC robotot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük