Szentgyörgyi Napok 2024 – beszámoló

Eljött 2024. február 22. és 23. napja, mikor iskolánk névadójának, Szentgyörgyi Istvánnak ünnepeltük 182. születésnapját. A diákok várva-várták ezt a napot, hiszen ilyenkor nem tanítás folyik az iskola falain belül, hanem felhőtlen szórakozás veszi kezdetét.

Február 22-én csütörtökön a művészeteké volt a főszerep: színdarabot nézhettünk meg, interaktív mesébe csöppenhettünk, s táncolhattunk diákjainkkal.

Reggel 08:00-kor kezdetét vette a móka. Az osztályok elfoglalták helyeiket a színpad előtt, s feszülten figyelték 6.- és 5. osztályos diáktársaik által előadott „Emil és a detektívcsajok” című színdarabot. Ez egy Erich Kästner átirat, ahol az Emilt körülvevő detektívek csak lányok, Emil nagy örömére. A szereplők fergeteges teljesítményt nyújtottak, amit az első és a nyolcadik osztályosok is tátott szájjal néztek végig. A kis színészpalántáink később pozitív visszajelzéseket kaptak délután is, amikor a nagyközönségnek mutatták be a darabot. Mind a tanulók, mind a dramaturg-rendező Gubányi-Kovács Fruzsina tanárnő kitűnő munkát végeztek. Köszönjük nekik az odaadó fáradozásukat, a sok ötletes jelenetet és a felcsendülő csodás zenéket!

Az előadás után tízóraival köszöntött minket a Mákvirág Nyugdíjasklub. Hajnalban már sürögtek-forogtak a konyhában, hogy tanulóinkat meglephessék fánkok garmadájával. Az ízletes „pampuskákkal” nem tudtunk betelni! Ezúton is köszönjük nekik ezt a csodálatos meglepetést.

„Jó evéshez szól a nóta”, vagy az evés után… Tízórai után a Görömbő kompánia népmesékből alakított táncos mesével, mesés-táncházával kápráztatta el nem csak diákjainkat, de minket, pedagógusokat is. A mese előrehaladtával Horti Miklós, a fabula elbeszélője újabb és újabb szereplőket vonzott be a történetbe a tanulóink és a dolgozóink közül, s végül meg is táncoltatta az egész iskolát. Nagyon értékes élmény volt ez mindannyiunk számára, köszönjük nekik!

Itt nem szakadhatott félbe a tánc, csak stílusbeli váltáson mehetett keresztül. Hirtelen a népzenét felváltotta a salsa ritmusa, s megérkezett színpadunkra Vargáné Gálcsik Szonja óvó néni, „aki a táncot ropta”. Elképzelhetetlen iramot diktálva megmozgatott minden jelenlévőt. A Salsation egy új edzésforma, másnap érezhető jótékony hatásokkal.

A délelőtt egy rövid ráhangoló előadással ért véget, melyet Józsa Csaba tanár úr tartott Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról. Együtt megnéztük a 2004-es athéni olimpia vízilabda döntőjének végét, ahol Kiss Gergő – megfordítva a meccset – bedobta a győztes magyar találatot.

Délelőtti programjaink itt értek véget, s egy leheletnyi szünet után, 15:00-kor kezdetét vette ünnepi megnyitókkal nyilvános eseményünk. Igazgatónk, Berki Péter mesélt névadónk életpályájáról, s a Szentgyörgyi Napok hagyományairól. Köszöntőt mondott Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója. Beszélt a tehetséges diákok felkarolásáról és képzéséről, amelyhez szorosan köthető iskolánkban a rajzpályázatot kiíró pedagógus, Kalocsai Enikő festőművész is.

Mindezek után drámaszakkörünk diákjai újfent előadták az „Emil és a detektívcsajok” című előadást. A siker utáni tapsvihar most sem maradhatott el.

A videót Tóth Gábor (tgmedia) készítette. Köszönjük!

Az „Erdeink, mezőink, kertjeink világa” rajzpályázat eredményhirdetése következett. Kalocsai Enikő tanárnő a pályázatra olyan pályamunkákat várt, amelyben a diákok bemutathatják kötődésüket erdőkhöz, mezőkhöz, kertekhez, ahogyan Szentgyörgyi István is bemutatta naplójában, hogyan kötődik Diósjenő tájaihoz. A pályázatokat elbírálta: Koltai-Dietrich Gábor és Kalocsai Enikő festőművészek. Berki Péter igazgató úr és Enikő tanárnő korcsoportonként osztotta ki a díjakat, megköszönve mindenki munkáját. A Szentgyörgyi Vándordíjat idén a Rétsági Általános Iskola vihette büszkén haza.

A nap végén megtekinthetővé vált a kiállítás. A gyermekek érdeklődve, örömmel nézték meg egymás munkáját. A tartalmas megnyitó és díjátadó után egy kis finomság várt a büfében a résztvevőkre.

Ezúton is köszönjük Diósjenő Község Önkormányzatának a támogatásukat!

A csütörtök délelőtt készült képeket itt lehet megtekinteni.

A Szentgyörgyi Napok képzőművészeti pályázata

Szentgyörgyi István, iskolánk névadójának tiszteletére minden évben meghirdetjük a Szentgyörgyi Napokhoz kapcsolódó képzőművészeti pályázatunkat. Idei pályázatunk témája az „Erdeink, mezőink, kertjeink világa” volt. Idén több mint kétszáz pályamunka érkezett Nógrád vármegye iskoláiból. Jó érzéssel tölt el minket, hogy ilyen sok alkotó gyermek képzeletét ragadta meg ez a téma. Ez azt mutatja, hogy diákjaink szívesen töltik idejüket a szabadban, legyen az egy kirándulás az erdőben, séta a mezőn, vagy éppen a kertekben folytatott munka, játék, illetve pihenés. A művek azt is tanúsítják, hogy a gyerekek nyitott szemmel járnak, észreveszik a szépet, az izgalmasat, a játékosat, az őket érintő dolgokat, és ezt képpé is tudják formálni. A diákok alkotásai tükrözik színes fantáziavilágukat, az általuk feltérképezett, átfogalmazott természetet, az őket körülvevő növény- és állatvilágot. Több munkán önmaguk és társaik is megjelennek.

A beérkezett munkákat február 13-án zsűriztük, Koltai-Dietrich Gábor festőművésszel, a váci Madách Imre Művelődési Központ művelődésszervezőjével. Először a kiállítási anyagot állítottuk össze, majd ezekből választottuk ki a díjazandó munkákat. Sajnos néhány iskola küldeménye nem ért ide határidőre, így az ő munkáik nem vettek részt a zsűrizésben, de ezekből az alkotásokból is válogattunk képeket, amelyek szerepelnek a kiállításon.

A válogatott munkákból kollégáim segítségével egy színvonalas kiállítást rendeztünk az iskola galériájában, amely megtekinthető hétköznapokon az iskolánkban. Köszönjük a felkészítő tanárok és a gyerekek munkáját, és köszönjük, hogy megtiszteltek minket részvételükkel, és alkotásaikkal új életet, új színt hoztak galériánkba.

Kalocsai Enikő

A megnyitón és a díjátadón készült képeket itt lehet megtekinteni.

Olimpiai bajnok vendég az iskolában

A Szentgyörgyi napok programsorozatának egyik meghívott vendége Kiss Gergely, olimpiai bajnok vízilabdázó volt.  Eredményei alapján – 3x olimpiai bajnok, világbajnok, 2x Európa bajnok, 3x BL győztes, 2x arany sapka díjas, 6x magyar bajnok – a rendkívül eredményes magyar élsportolók közül is kiemelkedő helyen szerepel.

Eddig a sportolói oldaláról ismertük őt elsősorban. Most, hogy volt szerencsénk megismerni az emberi oldaláról is, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az oldala legalább annyira kimagasló erényeket csillogtat, mint a sportolói.

Elmesélte nekünk, hogy egy véletlen vizes baleset miatt tanult meg úszni, ahonnan már csak egy lépés volt a vízilabdásokhoz csatlakozni. Az is érdekes volt, hogy míg a parton mindent jobb kézzel csinált, addig a vízben ballal kezdett el játszani – nem kis fejfájást okozva ezzel szüleinek. Szerencsére az edzője meggyőzte a szülőket, hogy ez nem fog a kis Gergő hátrányára válni – de erről a szerb, horvát, olasz, spanyol, orosz kapusok tudnának sokat mesélni!

Már általános iskolában megfogalmazta élete célját, hogy mi szeretne lenni: DR. KISS GERGELY OLIMPIAI BAJNOK, JOGÁSZ.

Nos, az élet azt igazolta, hogy igencsak szerény volt a célkitűzésnél, hiszen a sportban elért eredményei messze túlszárnyalták az álmokat!

Tehetségének és főleg szorgalmának köszönhetően hamar megérkeztek a sikerek is. 15 évesen már a felnőttcsapatban találta magát, majd ifjúsági Európa-bajnoki, junior Európa-bajnoki és junior világbajnoki medáliát akasztottak a nyakába. Ezek az eredmények arra engedtek következtetni, hogy – köszönhetően annak, hogy az 1975-1976-1977-es korosztályban nagyon sok tehetséges játékos bontogatta szárnyait – a felnőttek között is szép jövő előtt állnak.

A csillagok kedvező együttállásának köszönhetően 1997-ben Kemény Dénes lett a vízilabdázók szövetségi kapitánya – a közös történetüket pedig szerte a világon megismerték.

Megtudtuk tőle, hogy Egerben ismerkedett meg élete párjával, és házasságukból 3 leánygyermek született. Nem csak a magyar, hanem a nemzetközi sportéletben is ritkaság, ami feleségének (Valkay Annának, aki szintén vízilabdázó volt) a családjában történt. Feleségének testvérei – Valkay Erzsébet és Valkay Ágnes – válogatott vízilabdázóként egykoron szintén az olimpiai aranyról álmodtak. Ám az élet úgy hozta, hogy a két testvér egymás ellen játszott az olimpián – Ágnes magyar, Erzsébet pedig olasz színekben.

Ki kell még emelnem egy nagyon fontos emberi tulajdonságát. Nevezetesen azt, hogy Kiss Gergő MINDIG odaáll rászorulók, a bajba jutottak, a szegények megsegítésére!!! Szinte példátlan, ahogy támogatja, segíti, egyengeti ezeknek az embereknek az útját! Ő ilyen EMBER!

Úgy érzem, hogy a gyerekekkel való viselkedése, kommunikációja, közvetlensége, türelme, mély nyomokat hagyott iskolánk diákjaiban is. Üzenete volt a gyerekek számára: keressétek meg, hogy miben vagytok tehetségesek, legyetek kitartóak, legyetek szerények, s ha elestek, akkor is álljatok fel, mert a földön fekve nem lehet tovább lépni!

Végezetül álljon itt az a mondat, amit Dejan Szavics, a szerbek egykori pólósa, majd sikeres szövetségi kapitánya mondott 2008-ban Pekingben, miután a magyar csapat harmadszor is olimpiai bajnok lett, és gratulált a mieinknek: „Legendák vagytok!”

Ez valóban így van! Már pedig a legendák a szívünkben örökké élnek!

Józsa Csaba

A péntek délelőtti tornabemutatóról és Kiss Gergely olimpikon látogatásáról készült képeket itt lehet megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük