Tanévnyitó gondolatok (idézet a tanévnyitó ünnepély beszédéből)

Tisztelt Vendégeink, kedves Szülők és Gyerekek!

Amikor két héttel ezelőtt átvettem az intézmény vezetését, sokan mondták, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Esetleg azt is, hogy nagy lesz rám a kabát. Nos, nem tervezek hízni, de nem is kell egyedül hordanom azt a kabátot. Bár nem maradt senki segítségem az előző vezetésből, nem vagyok egyedül ezzel a hatalmas és számomra új feladattal. Ezúton is szeretném megköszönni Paulínyi Jánosnak, hogy elvállalta az intézményvezető-helyettesi feladatokat és Csurjáné Nagy Henriettnek, hogy továbbra is kitartóan és áldozatkészen végzi az iskolatitkári feladatokat.

Mellettük ott vannak régi tanártársaim, akik a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az iskola mellett, és akik már kinevezésem előtt örömmel fogadtak, konstruktívan és sok-sok ötlettel és tanáccsal segítették munkámat.

Csapatunk az elmúlt hetekben kiegészült régi-új kollégákkal, akiket ez alkalommal szeretnék bemutatni és köszönteni:

 • (Sokatok által jól ismert és elismert) Dr. Győrögné Porcsin Lívia tanárnő, aki az egész felsőben fog magyart és felvételi előkészítőt tanítani
 • Szintén visszatérő pedagógus Belovai Gabriella tanárnő, aki matematikát, fizikát és informatikát fog oktatni a felső tagozatban.
 • Köszöntöm továbbá Molnár Melinda tanítónőt is, aki a másodikosoknak fog tanítani matematikát és ő vezeti majd az egyik napközis csoportot is.
 • Busai Dániel tanár urat is köszöntjük, aki etikát és technikát fog tartani, valamint a felsős tanulószobát vezeti.
 • Idén két új óraadónk is lesz. Az elsősök által már jól ismert és megszeretett Aklán Dorina lesz az új tánctanárunk, valamint Benkó Róbert fogja ellátni szakosként a kémiát a 7-8. osztályosoknak.

Amint hallhatták kedves hölgyeim és uraim, és kedves gyerekek, a Szentgyörgyi István Általános Iskola minden tantárgyára van pedagógusunk, és a szakos ellátottságunk kiemelkedik az országos átlagból.

A következőkben néhány változásról szeretném tájékoztatni a kedves egybegyűlteket:

 • Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy egy nagyon komoly önkormányzati beruházás vége felé járunk, aminek köszönhetően az összes külső nyílászáró ki lett cserélve, megújult a fűtésrendszer, és a külső homlokzati hőszigetelés is folyamatban van. A munkák befejeztéig a tanulók és szüleik türelmét kérjük, cserébe innentől kezdve senkinek sem kell fáznia az iskolában!
 • Magyarország Kormányának és a Balassagyarmati Tankerületi Központnak hála minden 4. és 6. osztályos tanulónak lehetősége lesz úszásoktatásban részt vennie, melynek részleteiről az osztályfőnökök adnak majd tájékoztatást.
 • Sajnos február óta nincs honlapja az iskolának, ezért egy újat kell létrehoznunk. Amíg az elkészül (és persze utána is), tisztelettel kérek mindenkit, hogy csak azokat az információkat osszák meg egymással, amit hiteles forrásból kaptak. Ha valamiben nem biztosak, kérem, bátran vegyék fel a kapcsolatot az iskolával vagy velem! Szívesen adunk pontos tájékoztatást!
 • Az iskola tanulóinak létszáma 135 fő, ami az elmúlt évek legalacsonyabb száma. Ígéretet teszek, hogy sokat fogunk dolgozni azon, hogy ismét vonzóvá tegyük az intézményt, és ezáltal növeljük a diákok létszámát.

Ritkaság, hogy egy igazgató a tanévnyitó beszédét köszönetnyilvánítással fejezi be. De szükség van rá, mert annyi segítséget, támogatást kaptam/kaptunk, amit felsorolni is nehéz.

 • Elsőként köszönöm a tankerület vezetőinek és munkatársainak türelmét és pozitív hozzáállását, amivel megkönnyítették a tanévkezdés nehézségeit.
 • Másodszor a diósjenői önkormányzatnak és a képviselő testületnek köszönjük, hogy sikerült keresztülvinniük ezt a hatalmas beruházást, és az utómunkálatokban is támogattak minket.
 • Hálásak vagyunk az önkormányzat dolgozóinak is, akik komoly munkával több tantermet és az aulát is kifestették.
 • Azon szülőknek is köszönete mondok, akik nem sajnálták idejüket, energiájukat, és eljöttek tantermeket festeni vagy takarítani. Külön köszönöm a Szülői Szervezet vezetőjének, Borbíróné Hanzel Mariannak a szervező munkáját és kitartó segítségét.
 • A helyi szerveztek és egyesületek is kivették részüket a komoly és sürgető munkálatokból:
  • Hálásak vagyunk a Diófa Szövetségnek, hogy több tantermet is kifestettek.
  • Köszönjük a Diósjenői Sportegyesületnek, hogy kifestették és kitakarították a tornatermet.
  • Az Aranydió Óvoda munkatársainak is hálásak vagyunk a segítségéért.
  • A Mákvirág nyugdíjasklub tagjai is részt vettek a társadalmi összefogásban.
  • A munkásokat Marton István és Paróczy Csaba látta vendégül finom ételekkel.
 • Végül az iskola dolgozóinak és a pedagógusoknak köszönöm meg, hogy bár sok tanügyi tennivaló, megbeszélés és adminisztrációjuk volt, részt vettek a festésben, takarításban.

Személy szerint legjobban azért vagyok hálás, mert Diósjenő megmutatta, hogy van összefogás! Még ha nem is ment minden zökkenőmentesen, és volt, hogy nem értettünk mindenben egyet, végre nem azt néztük, ami szétválaszt minket, hanem ami összeköt: a közös célt, hogy a falunknak legyen egy méltó helyszíne gyermekeink neveléshez-oktatáshoz.

Tisztelt Vendégeink, kedves Szülők és Gyerekek!

Végezetül ismét csak a türelmüket kérem! A türelmet az intézmény vezetője és minden munkatársa felé, ami más megfogalmazásban azt jelenti, hogy esélyt adnak a változásra, lehetőséget kapunk az újrakezdésre, reményt a jövőbe.

Kedves Gyerekek! Ez a tanév sok új lehetőséget fog adni nektek is, kívánom, hogy bölcsen éljetek vele! Úgy érezzétek jól magatokat, hogy közben sok tudást szereztek meg!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Ezennel a 2019/2020-as tanévet megnyitom!

Berki Péter
Intézményvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük