Tavaszi túra 2022

Tavaszi túra Drégelyvárra

Több évtizedes hagyománya iskolánknak, hogy a tanév folyamán két alkalommal, közös iskolai túrán veszünk részt. Ősszel az európai diáksport nap alkalmából, tavasszal pedig a madarak, fák napja alkalmából kirándulunk a Börzsöny valamelyik látványos pontjára, a felső tagozatos diákjainkkal.

Ezúttal Drégelyvárára esett a választásunk, mivel legutóbb kb. 10 éve jártunk ott, iskolai kirándulás keretében.

 Az útnak vonattal indultunk neki, Sáferkút megállóig utaztunk. Nagy örömmel láttuk, hogy a kút és környéke gyönyörűen karban van tartva, a turistajelzések pedig egyértelműen segítik a feljutást a várhoz. A várból elénk táruló panoráma gyorsan elfeledtette velünk, hogy bizony elég meredek kaptatókon kellett megtenni az utunk első két kilométerét.

A helyszínen Berki Péter igazgató úr elmesélte, hogy milyen szerepe is volt a történelmünkben ennek a várnak, milyen segítséget jelentett Eger számára Szondy György katonáinak hősies, önfeláldozó kitartása, és milyen szerepe volt Arany János ismert verséből  Márton papnak.

 Mintegy másfél órányi ottlétünk alatt jelentősen megcsappant a hátizsákok tartalma, az otthon elkészített útravalók jelentős része elfogyott. Visszautunkat gyalogosan tettük meg, több mint 10 kilométer választott el minket az otthonainktól. Mivel az időjárás rendkívül kedvező volt a kirándulásra, így út közben volt időnk gyönyörködni a frissen kizöldült erdők látványában, az első kinyíló tavaszi virágokban, és az erdő csendjét néha- néha megtörő madarak énekében.

Szép és tartalmas túrát hagytunk magunk mögött, és a pillanatnyi fáradtságból másnap már csak az élmények, tapasztalatok sokasága maradt meg bennünk.

Józsa Csaba

Köszönjük Csaba tanár bácsinak a túravezetést, és köszönjük a sok szép képet Enikő néninek!

A túra képeit itt lehet megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük