Vasútállomás

Iskolánk rendhagyó hagyományaihoz tartozik, hogy évente egyszer meglátogatunk cégeket, vállalkozókat, hogy tanulóink megismerkedhessenek különböző szakmákkal. Idén kis csoportunkkal a vasútállomásra esett a választásunk.

Szilfai Roland, az állomásvezető úr kedvesen invitált be először a forgalomirányító irodájába, majd a saját irodáját is megmutatta. A forgalmi szolgálattevő úrral együtt elmagyarázták, hogyan indítják és érkeztetik a vonatokat. Megismerhettük a forgalmi irodában azt a 75 éves biztosítóberendezést, ami a biztonságos vasúti közlekedést teszi lehetővé.

A forgalmista számítógépén az összes, abban a pillanatban közlekedő személyvonat látható volt egy kis zöld ponttal jelölve. Roland azt is elmondta, hogy hétközben 3000 körüli, hétvégén 2600 körüli a közlekedő személyvonatok száma Magyarországon.

Rita néni elmagyarázta, hogyan adják a menetjegyeket az utasoknak, természetesen ezt is számítógép segítségével végzik.

Ezután megnéztük az állomásvezető irodáját. Mintha egy kis múzeumba csöppentünk volna. Egy vitrinben az állomásvezető úr felmenőiről készült fényképek sorakoztak, ők mindnyájan a vasútnál szolgáltak. Igazolványok, kitüntetések, jelvények, az egyenruha tartozékai kerültek kiállításra. A gyerekek nagy örömmel próbálták fel a sapkákat. Megtekinthettük a pihenő helyiséget is, ahol a fáradt mozdonyvezetők pihenik ki magukat.

Látogatásunk utolsó állomása a váltókezelői szolgálati hely volt. A váltókezelő bemutatta a sorompót és hajtóművét, valamint a helyszíni állítású váltókat, amit az erősebb tanulók ki is próbáltak. A foglalkozás végén a fiúk többsége vasutas szeretett volna lenni.

Hálásan köszönjük a színvonalas és tartalmas bemutató foglalkozást Szilfai Roland úrnak és munkatársainak. Szívesen megyünk máskor is.

Boros Szilárdné tanító

A képeket itt lehet megtekinteni.