Végvári vitézek Diósjenőn

Iskolánkba látogatott a Banderium Honoris Hagyományőrző Kulturális Egyesület, hogy egy interaktív előadás keretében bemutassa a végvári vitézek életét.

A bemutató első felében kora újkori viseletekkel ismerkedhettek meg a diákok. Megtudtuk, hogy milyen anyagokból milyen öltözeteket használtak az akkori vitézek vagy éppen polgárok. Az előadás második felében már a fegyvereké volt a főszerep. Pontosabban a 16. századi kardokról, pallosokról, bárdokról, lándzsákról és páncélokról volt szó. Az előadás tényleg interaktív volt, hiszen sokat kérdezhettek a gyerekek, illetve a hagyományőrző vitézek is tesztelték „töritudásukat”. Jó volt megtapasztalni, hogy minden osztályban van egy-két gyerek, aki igen jártas a történelemben; fejből tud évszámokat, személyeket vagy fogalmakat.

Az alkalom csúcspontján egy diákunk felvehette a sodronyinget és beöltözhetett végvári vitéznek.

Engem történelem tanárként az fogott meg, hogy mennyire összetett munka felkészülni egy ilyen bemutatóra. Kell hozzá egy jó adag történelem tudás és pontos tájékozottság az adott korszak viseleteiben, fegyvereiben és szokásaiban. Másodszor a kora újkori szakmák ismerőjének is kell lenni, hiszen korhű eszközöket kell készíteni a mai anyagokból. Különösen igaz ez a kovácsmunkákra, hiszen a fegyvereknek nemcsak látványosnak, hanem használhatónak is kell lennie.

Hálásan köszönjük a Banderium Honoris egyesületnek és vezetőjének, Kovács Viktornak a bemutatót, és köszönjük Kriska György tanár úrnak a szervezést!

A rendezvény a Balassi Bálint Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének támogatásával valósult meg.

További képeket itt lehet megnézni.

Berki Péter intézményvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük