Egy mosollyal teli kellemes nap – Szociális Otthon

Az idei pályaorientációs napon Kalocsai Enikő tanárnővel együtt kísértük el a másodikos gyerekeket a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs és Ápoló Gondozó Otthonba.

Az otthon csodálatos helyen található. Az egész terület tiszta és rendezett, amit teljes mértékben az itt lakó fogyatékkal élő emberek tartanak rendben, természetesen az itt dolgozók irányításával.  

Nagy szeretettel fogadott minket Dan Zsigmond az intézet vezető pedagógusa.

Utunk először a kastélyba vezetett, ahol a férfi gondozottak szobáit és közösségi tereit, az orvosi szobát, a konyhát, az étkezőt és a tároló helységeket tekinthettük meg. Minden helyen mosoly és öröm fogadott. Az otthon lakói szeretettel bántak a gyerekekkel, és a kicsik őszinte érdeklődéssel fordultak feléjük. Persze volt a gyerekek között olyan, aki az elején megijedt, de Zsigmond bácsi megnyugtató szavai és az, hogy milyen szeretettel bánt az ott élőkkel, a mi gyermekeinket is megnyugtatta.

Ezután megfigyelhettük az intézet egy fontos munkaterületét, a kertészetet, ahol épp az egyik fóliasátrat próbálták befoltozni, mert a madarak tönkretették. A fóliasátor tele volt ültetve saláta palántával. Az ott dolgozók nagyon lelkesen meséltek egész éves munkájukról. A fűthető üvegházban és a fóliasátrakban nevelik elő a virág- és zöldségpalántákat, amit egyrészt saját fogyasztásra, másrészt eladásra termesztenek. A tó, ami tele van tündérrózsával, valami csodálatos látványt nyújt.

Meglátogattuk azokat a lakókat is, akik kézműves foglalkozásokon töltik idejük nagy részét. Ez a hely tetszett legjobban a másodikos tanulóknak. Itt szőnyegeket is készítenek. A szövőszék használatát a Farkas házaspár mutatta be nekünk. A gyerekek kipróbálhatták a szövőszéket, lehetett gyöngyöt fűzni, szalvétát hajtogatni. Megnézhettük az eddig készült munkáikat. Csodálatos munkák kerülnek ki a kezük alól, és ezek az alkotások gyakran ajándék gyanánt kerülnek a gondozókhoz karácsonykor, anyák napján, vagy eladják különböző vásárokban.

A Farkas házaspár annyira kedves volt velünk, hogy szívesen mutatták meg a saját kis lakórészüket is.

Látogatásunk következő állomása a mosoda. Itt mossák, szárítják és vasalják a gondozottak ruháit. Hatalmas mosógépek, szárítógépek és mosolygó dolgozók fogadtak bennünket. Van egy kis varrószobájuk is, ahol Edit néni javítja az elszakadt ruhákat. A szobák falait gyönyörű festmények díszítik, amit szintén az itt élő lakók készítettek.

A következő épületben a női gondozottak szobáit és lakótereit, valamint a fejlesztő foglalkozásokra szolgáló termeket néztünk meg. Legérdekesebb része ennek az épületnek a „mozi szoba” volt. Dan Zsigmond mozi esteket tart a lakóknak, amit a lelkes filmrajongók nagyon szeretnek, és alig várják a következő vetítést.  

Ezúton hálásan köszönjük Dan Zsigmondnak a szívélyes fogadtatást és az intézmény bemutatását. Nagyon sok szakmát ismerhettünk meg, amit szakemberek és gondozottak együtt, lelkesen, boldogan, mosolygósan végeznek.

Napról- napra teszik a dolgukat kitartóan és fáradhatatlanul egy más világban, amivel egyszer mindenkinek találkozni kell, és ezt a találkozást nem lehet elég korán elkezdeni.

Koszecz Katalin tanító

A többi képet itt lehet megnézni.