Kereskedelem a divatszakmában

November 15-én a Szentgyörgyi István Általános Iskola által szervezett Pályaorientációs nap alkalmából a kereskedelemről, azon belül a divatüzletek működéséről, az üzletekben betöltött pozíciókkal kapcsolatban tarthattam előadást diákjaink számára.

Reggel, pontban 8:00-kor megkezdtük közös utazásunkat a divatüzletek világába, ahol a kedves tanulók visual merchandiserként alkothattak teamet, s én, mint team leader vezethettem be őket az üzlet berendezésének stratégiájába, fortélyaiba.

Mielőtt belevágtunk a közös bolt megszervezésébe, beszélgettünk arról, hogy ki is az a VISUAL MERCHANDISER, s milyen feladatköröket kell ellátnia. Megismerkedhettek az üzletek reklámanyagaival, kirakati berendezések elhelyezésének szabályaival. Mindenki kapott egy-egy kis kirakatmatricát, egy kis kirakat alapot, s mindenki megalkothatta a saját üzletének kirakatát, amelyekkel az arra járók találkozhatnak az iskolafolyóson plakát formájában.

A teremben ekkor még csak egy asztal, egy állvány s két próbababa volt.  Az asztalra kiszórtam bizonyos termékeket. Ezeket a kis látványtervezőimnek el kellett helyezniük az asztalon úgy, mintha az egy üzleti bemutató asztal lenne, betartva bizonyos üzleti szabályokat.

Megnéztük több üzlet bejáratának a képeit, s ami közös volt ezekben a képekben az a próbababák elhelyezése. Mindegyik asztal közelében volt próbababa, így mi is elhelyeztük a saját próbababáinkat. Team leaderként feladatom volt megmutatni, hogyan kell a babákat felöltöztetni, s ezek után mindenki kipróbálhatta azt.

A maradék termékeinket felvállfáztuk, s az állványunkra helyeztük őket a kollekciónk témájának és színskálájának megőrzésével.

Összegezve a délelőtt feladatait, megalkottuk csapatommal egy az üzleti szabványoknak megfelelő ruházati bolt belső látványvilágát. Nem más volt kollekciónk témája, mint a „BOLDOG KARÁCSONY!”, közel az ünnepekhez. A tanulók – véleményem szerint – élvezték a foglalkozást, és többet tudtomra adták: „Nem gondoltam, hogy ennyi szabályt kell betartani, hiszen ez csak bolt.” Örülök, hogy rávezethettem a diákjainkat, semmi CSAK az, aminek látszik, minden üzlet mögött hatalmas munka van, akármelyik céghez tartozik is.

Gubányi-Kovács Fruzsina tanárnő

A többi képet itt lehet megnézni.