Pályaorientációs nap – katonák az iskolában

A két évvel ezelőtti sikeres katonai bemutatóra gondolva felvetődött, hogy a pályaorientációs napunkra ismét hívunk katonákat.

A Nógrád Megyei Hadkiegészítő és Toborzó Irodában ígéretet kaptunk, hogy eljönnek. Az előadásra 16 tanulónk jelentkezett. A megbeszélt időpontra egy törzszászlós és egy őrvezető jött el.

Idén is elmondták, hogy milyen fizikai, pszichikai, egészségi követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akik hivatásos, vagy szerződéses katonák szeretnének lenni. Ezután szó esett arról, hogy anyagilag is ösztönzik, hogy minél többen jelentkezzenek a katonai pályára.

Ezután került sor a legjobban várt részre, a fegyverbemutatóra. A Dragunov mesterlövész puska és a géppuska mellett modern gépkarabélyokat is hoztak magukkal a katonák. Ismertették ezek technikai jellemzőit, megmutatták használatukat, működésüket, majd a tanulók a fegyvereket kézbe vehették, és – természetesen lőszer nélkül – kipróbálhatták.

A foglalkozás végén köszönetképpen a gyerekek csokoládéval ajándékozták meg a katonákat, majd plakátot készítettek élményeikről.                                                                                                                                  

 Paulínyi János