Szentgyörgyi Napok rajzpályázatának eredményhirdetése

A virtuális kiállítás itt található.

Köszönjük a körpanorámát Paulinyi Zoltánnak!

Díjátadó helyett

Az idei rajzpályázat egy közkeletű fogalmat adott meg témaként a résztvevő diákok számára. Az „ELLENTÉT” nem ismeretlen senki előtt, hiszen a mindennapi élet és közbeszéd gyakran használt kifejezése. Életünk gyermekkortól kezdve problémák és ellentmondások között zajlik, így az iskolai élet, a diákélet sem mentes az ellentétektől. A bennünket körülvevő világ pedig éppen változatossága és változékonysága révén bőségesen kínálja a címben megjelölt „ELLENTÉTEKRE” a konkrét példákat, tapasztalatokat, ismereteket.

A pályázatra beküldött nagyszámú munka is azt bizonyítja, hogy megmozgatta a tanulók képzeletét, fantáziáját az „ELLENTÉTEK” ábrázolásának sokféle lehetősége. A járványhelyzet nehezítő körülményei ellenére, vagy talán annak ellensúlyozására egyre nagyobb az érdeklődés a Szentgyörgyi Napok iránt. Tizenöt iskolából több mint kétszáz alkotás érkezett, ezekből válogattuk össze Kalocsai Enikő festőművész kollégámmal, az iskola rajztanárával a kiállításra kerülő képeket. A kiállító teret paravánokkal bővítettük, hogy minél több művet be tudjunk mutatni.

A rajzok, festmények az ellentétek sok formáját jelenítették meg: a természetben megjelenő változásokat, úgymint: tél – nyár, éjszaka – nappal, Nap – Hold, vagy a természet és a pusztítás, falu – város, régi és az új, a szokványos és az attól eltérő. Több alkotás a négy őselem ellentéteit ábrázolta: tűz és a víz, levegő és a föld. A megvalósítás sokfélesége, a rajzi eszközök változatos használata a tanulói és felkészítő tanári munka alaposságát dicséri. Akvarellek, temperák, akrilfestmények, grafikák: színes rajzok, kollázsok, olajpasztell festmények, fekete fehér és színkontrasztok mutatták be a kiírás kínálta lehetőségeket. 

A zsűri most is, – mint minden évben – szembekerült azzal a kényszerrel, hogy a sok jó alkotás közül ki kellett választania a díjazásra kerülő munkákat. Idén több megosztott díjat is adtunk.

Gratulálunk a résztvevőknek és a díjazottaknak!

Diósjenő, 2021. február 19.

Németh Árpád festőművész, a zsűri elnöke

A kiállítás anyagát feldolgozta, a tárlatot rendezte Kalocsai Enikő, a Szentgyörgyi István Általános Iskola vizuális kultúra tanára.

A rajzpályázat díjazását Diósjenő Község Önkormányzat támogatta, amit ezúton is köszönünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük